בלוג
הונג קונג : תוכנית הוליסטית לטיפול בבזבוז מזון
בפוסט הקודם בסדרה שעסק בבזבוז מזון דיברנו על פרויקט הצלת המזון של עיריית מילנו שכלל הקמה של מרכזי איסוף מזון ברמה במקומית. אם זאת הצלת מזון קיים לצורך הכנת סלי מזון מהווה רק פתרון חלקי, שכן על מנת לעמוד ביעד השאפתני בדבר הפחתה של 50% מבזבוז המזון עד 2030 שהאו”ם הציב במסגרת יעדי הפיתוח (SDG) יש צורך בגיבוש תפיסה רחבה יותר המתייחסת למגוון רחב יותר של שאלות. מהשימושים בשאריות מזון שלא יכולים לשמש לצריכה אנושית ועד להפחתה במקור של בזבוז מזון ברמת משקי הבית.
אחת מן הערים אשר ניסו להתמודד באופן הוליסטי עם הסוגייה הזו הייתה עיריית הונג קונג שפרסמה בשנת 2014 תוכנית עירונית לצמצום בזבוז מזון כחלק מן האסטרטגיה הכללית של העיר לשימוש בר קיימא במשאבים. נכון לשנת 2011 כ39.8% מן כל הפסולת בהונג קונג הגיעה כתוצאה מבזבוז מזון, כאשר שליש מתוכה נבעה כתוצאה מן שימושים תעשייתיים ומסחריים ושני שליש מן צריכה פרטית של משקי בית. כלל בתחילת ישום התוכנית העיר נמצאה במקום לא מחמיא במיוחד אפילו השוואה לערים גדולות אחרות באזור המזרח הרחוק היקף בזבוז המזון לנפש היה נמוך בהרבה (טאייפי, סאול).
במסגרת התוכנית העירייה הציבה לעצמה יעד משמעותי של הפחתה של כמות המזון שהולך למטמנות בארבעים אחוז עד שנת 2022. התוכנית עצמה נשענת על מספר מרכיבים מרכזיים: שינוע הקהילה באמצעות פעילות קהילתית להפחתת בזבוז מזון במקור ותמיכה בארגונים קהילתיים העוסקים באיסוף עודפי מזון, קידום הפרדה של מזון שאריות מזון ופסולת אורגנית, מחזור ושימוש במזון ופסולת אורגנית מופרדת לצורך יצור קומפוסט ואנרגיה מתחדשת, ולבסוף שימוש בפסולת האורגנית הנותרת שלא ניתנת למחזור בשום אמצעי אחר לצורך יצור חשמל.
לפי הנתונים שפורסמו בדוחות של העירייה (האחרון שבהם פורסם ב2020) חלה ירידה כוללת בכמות הפסולת המגיעה ממזון ובחלקה היחסי בכמות הפסולת הכוללת. מ3648 טון (43.8 אחוז מכלל הפסולת המוצקה) ב2013 ל3253 טון ליום (32.2 אחוז מכלל הפסולת המוצקה). ירידה זו בהיקף המזון המבוזבז ניתן לייחס במידה רבה לקמפיין הציבורי שהעירייה הוציאה לפועל בהקשר זה בין 2013-2016 אשר הוביל להפחתה של 17% בבזבוז המזון בקרב משקי הבית לפי סקר שהעירייה ביצעה.
בכל הנוגע למחזור של מזון עדיין בהיקף קטן ביחס להיקף הכולל של כמות המזון המושלחת לפח בעיר, אך התשתית שכבר נבנתה תאפשר בעתיד להרחיב באופן ניכר את היקפי המזון הממוחזר. כבר כיום נפתח מרכז עירוני המטפל באופן יעודי בפסולת אורגנית ושאריות מזון וממיר אותם לביוגז וקומפוסט. נכון להיום מרכז זה מסוגל לטפל ב200 טונות ליום כאשר עד 2023 אמור להיפתח מרכז נוסף אשר יוכל להגדיל את כמות הפסולת המטופלת ל500 טונות ליום. בהמשך כחלק מן התוכניות ארוכות הטווח הם מתכננים לקים מתקנים נוספים למחזור פסולת אורגנית תוך פריסה של מתקנים איסוף ברמה הביתית לאיסוף פסולת.
חשוב לציין שהמצב של הטיפול הכולל בפסולת בהונג קונג רחוק מלהיות מושלם והם עדיין במידה רבה נשענים על מטמנות ככלי מרכזי לטיפול בפסולת. אם זאת אם מסתכלים על חצי הכוס המלאה ניתן לראות שגם במקומות שלא ניצבים בחזית בכל הנוגע לטיפול בפסולת ניתן להגיע להישגים משמעותיים בכל הנוגע לטיפול בזבוז מזון ולגבש תוכניות שאפתיות לטיפול בבזבוז מזון כחלק מרכזי מן המדיניות העירונית הכוללת.
Image by Sharon Ang from Pixabay