בלוג
דגלים ירוקים וסמלי הפירות
בפוסט הקודם עסקתי בסיבות בגינן ערים ברחבי העולם עוסקות בנושאים הקשורים למזון ובמקור תכננתי להקדיש את הפוסט הבא לתוכנית האסטרטגית שפרסמה עיריית ניו יורק. אם זאת, נוכח העובדה שאני בקושי מצליח להספיק לעמוד בדד לייניים הקיימים לפרויקטים אחרים שאני עובד עליהם (ביניהם שניים שעוסקים באופן מפורש במפורש בהקשרים של תכנון ומזון) החלטתי להקדיש את הפוסט הבא לפדריק גדס ולחלק הפחות מוכר בדו”ח שהוא כתב עבור עיריית תל אביב ב1925.
למי שלא מכיר פדריק גדס הוא מתכנן ערים ובוטנאי סקוטי אשר התווה את התוכנית הכוללנית הראשונה של תל אביב ועד היום נחשב אחד מן האבות של עולם התכנון. אחד מן התפיסות החשובות שגדס הוריש לעולם התכנון של ימנו הוא התפיסה (שלא תמיד מגיעה לידי מימוש) בדבר הצורך לבצע סקר עירוני ישבחן את כלל המרכיבים החברתיים, הכלכליים, הטופוגרפיים והסביבתיים משמאפיינים את העיר. ואכן הדו”ח שהוא כתב אודות תל אביב ב1925 מתייחס לכמעט כל היבט משמעותי בחיים העירוניים של תל אביב באותו הזמן. ממסילות רכבת ועד להקמת שלוחה אוניברסיטאית בתל אביב.
אחד מן הנושאים לא צפויים שגדס עסקה במסגרת הדו”ח (אם אתה לא מודע לכך שהוא גם פרופסור לבוטניקה) הוא העובדה שהוא מקדיש מספר עמודים לא מבוטל לעיסוק בגידול ירקות ופירות בתל אביב. הוא פותח בהבעת צער נכוח המעבר של התחנה לחקלאות ניסיונית מהמיקום שלה בתל אביב לרחובות ומדגיש את היתרונות שבעבודת הגינון מגיל צעיר גם אם לא יעסקו בבגרותם בעבודה כפרית או חקלאית. במסגרת זו גדס את הצורך בחינוך לחקלאות מגיל צעיר כדרך להתמודד אם ההוויה המכניסטית של העידן התעשייתי.
על מנת לעודד פעילות גינון בעיר בקרב מבוגרים וצעירים הוא מציע להקים אגודת גננים בתל אביב שתתמוך בגינון עירוני ומביע אכזבה מכך ששטחי הגינות בתל אביב לא כוללים יותר עצי מאכל. בנוסף הוא מציע שתילת עצי תות בחצרות הבתים על מנת לתת מענה לתעשיית המשי, רכישת חלקות ירק משותפות לטובת הפועלים ופיתוח השטחים בין הבניינים כשטחי גינון. הוא מודה בעצמו שחלק מן התפיסות שלו נגועות במידה רבה של אידיאליזם אולם הוא חותם חלק זה במילים הבאות:
“תל אביב , בוודאי יכולה להיות – חייבת להיות – הוכחה חייה ועכשווית להרמוניה הזו של מחשבה ומעשה בכל הכיוונים. היכן יכולים להיות התחלה טובה יותר מאשר להפיץ ברחובות העיר את הדגלים הירוקים וסמלי הפירות בארגמן וזהב.” פרדריק גדס 1925
דו”ח תכנון העיר יפו תל אביב ע”י פטריק גדס (1925). תרגם : אליעזר פרנקל. הוצאת סדנא לעיצוב ואדריכלות תל אביב 1993.