בלוג

גגות ירוקים - קרקע משלימה לעיר המתחדשת ?

במהלך השבוע הזה בין יום שני ליום חמישי נערך בירושלים פסטיבל גג עדן ביוזמת מוסללה , עיריית ירושלים והקרן לירושלים. הכנס מתחילתו ועד סופו הוקדש לסוגייה של גגות ירוקים בעיר ובמרחב העירוני תחת הכותרת “גגות הם האדמה המשלימה לעיר המצתופפת” , אני שלעצמי לא נכחתי בכנס עכב אילוצים של עבודה אבל עצם הכותרת עוררה אותי לחשוב על המשמעות הרחבה יותר של גגות ירוקים כפרט עירוני והאם אכן האמירה בדבר הפוטנציאל של גגות ירוקים כקרקע משלימה אכן מחזיקה מים.

ככל גגות ירוקים על אף האופנתיות שלהם אינם המצאה חדשה. ישנם בפועל גגות ירוקים כבר יותר מ3000 שנה באיסלנד ונורווגיה (turf roof) שם גגות ירוקים שימשו כשכבה מבודדת במזג האוויר הקר. דוגמא נוספת, ניתן למצוא בהריסות פומפאי משנת 79 לספירה שם אנחנו יכולים להבחין בדוגמא ראשונית לגני גגות באקלים ים תיכוני. דוגמא נוספת לגג ירוק עתיק שעדיין ניתן לבקר בו הוא מגדל גונגי בטוסקנה (Guinigi Tower) אשר הוקם במאה ה14 ובראשו מוקמו מספר עצי אלון אשר מוסיפים לתצפית גם נוחות אקלימית. בתקופה המודרנית ניתן להתחקות אחרי המקור של גגות ירוקים לגרמניה ושוויץ בשנות השישים, שם נערך מחקר משמעותי בנושא שהבשיל בעשורים הבאים לידי ישום בפועל.

קל לדמיין מה היתרונות של גגות ירוקים בכל הנוגע להיותם מרחבי ירוקים פתוחים, אך ישנם גם יתרונות רבים נוספים כלכליים ואקולוגים אשר אולי חומקים ממבט ראשון. לדוגמא גגות ירוקים יכולים לסייע להשהות ספיקות של נגר עילי בשעות שיא או במילים פשוטות יותר גגות ירוקים יכולים לספוג חלק מן המים אשר יורדים באירועי מזג אוויר קיצוניים. לדוגמא במסגרת מחקר שנעשה בשנת 2003 נמצא כי מספיק מצע של 10 ס”מ עם עשב על מנת להשהות 70% מן מי הנגר העילי בגגות. בנוסף גגות ירוקים יכולים לסייע בקיבוע פחמן דו חמצני ובשיפור הגיוון הביולוגי בערים. מחקרים שונים שנערכו בנושא באנגליה מצביעים כי גגות ירוקים מסייעים להגדיל את המגוון הביולוגי של ציפורים בעיר. 

Guinigi Tower, Lucca מקור: ויקיפדיה

יתרונות אלו מובנים גם לרשויות מקומיות ולמדינות שונות בעולם אשר מקדמות מדיניות בנושא הכוללת לרוב גם גזרים וגם מקלות במינון כזה או אחר. לדוגמא בטוקיו לדוגמא מחייבים כי כל בניין שלו יש שטח של גג של יותר מ1000 מטר מרובע חייב להקצות 20% ממנו לטובת גג ירוק. בעיר באזל בשוויץ אנחנו יכולים למצוא תקנות דומות במסגרתם מחייבים הקמת גג ירוק על כל גג מעל 500 מטר רבוע. בצד הגזרים אנחנו יכולים למצוא ערים כמו וושינטון DC, מניאפוליס ונשוויל אשר מעניקות הנחות באגרות הביוב או ניקוז לבניינים אשר כוללים גגות ירוקים. במקומות אחרים לדוגמא בצרפת ובבאזל אנחנו יכולים למצוא אף סבסוד ישיר של הקמת גגות ירוקים.

בישראל עלתה הצעת חוק בנושא בשנת 2007 אשר מעולם לא אושרה לצד יוזמות מקומיות אם במסגרת תוכניות מקומיות אשר מגדירות במסגרת התקנות הקמה של גגות ירוקים ואם במסגרת סיוע שעירייות נותנות לפעילים בכל הנוגע להקמת גגות ירוקים, לדוגמא פסטיבל גג עדן שנתמך על ידי עיריית ירושלים. בכל הנוגע לתוכניות מקומיות , לא קשה למצוא תוכניות מקומיות המתייחסות לגגות ירוקים ולשימוש בהם ביחוד בכל הנוגע למבני ציבור. לדוגמא בשכונה שעבדתי בה בתור מתכנן אורבני קהילתי במסגרת עיון בתוכנית נתקלתי בתקנות מפורטות המתייחסות לשימוש בגגות מבני הציבור בתור חזית חמישית וגגות ירוקים, זה היה מפתיע (או לא)  בהתחשב בכך שהתוכנית הושלמה לפני מספר שנים בעוד הגגות של מבני הציבור נותרו אפורים.ניסיון העבר (גם אם אנקדוטלי למדי) מעורר חשש שבסוף אנחנו ניוותר עם הרבה גגות ירוקים שקיימים בהדמיות ותקנונים בלבד.  

אך גם היתה מיושמת בישראל מדיניות מיטבית בכל הנוגע לגגות ירוקים בהתבסס על תקדימים משוויץ ,יפן, גרמניה ומדינות אחרות קשה לומר כי גגות ירוקים על קרקע פרטית יכולה באמת להוות “קרקע משלימה לעיר המצתופפת”. בסופו של דבר מה שיחודי במרחב הציבורי הוא היותו נגיש ופתוח לכולם וזאת אפילו מבלי להזכיר את כל המגבלות שהופכות אותם לשטח פתוח נחות יחסית ביחס לשטחים פתוחים אחרים. איך בכך לומר כי גגות ירוקים הם לא חשובים , אבל אם אנחנו מחפשים קרקע משלימה לציפוף העירוני לא הייתי מוצא אותה שם.

Microsoft Word – GreenRoofs-R01080711.doc (jerusalem.muni.il)

Survey300516.pdf (knesset.gov.il)

Guinigi Tower – Wikipedia

מדריך חלוצי הגגות (office.com)

An Evaluation of Green roofing in Buildings (ijsrp.org)

Tokyo turns to rooftop gardens to beat the heat | IATP