בלוג

מדרחובים

באחת מן עבודות המיפוי בהם הייתי מעורב בו עברתי עם שלושה תוכניות שונות מסוף שנות החמישים ועד סוף שנות השישים בסביבות פארק מרכזי בשכונה פרוורית באזור השרון. הדבר המפתיע ביותר היה כי במסגרת כל אחד מן התוכניות השונות הכביש אשר הקיף את הפארק והכיכר היה מיועד לביטול למעשה אם אתה מסתכל עכשיו על בgis העירוני אתה יכול להבחין כי השטח של הכביש עצמו מוגדר בכלל בתור שצ”פ. מאחר והעבודה עדיין בתהליכים עדיין לא הצלחתי למצוא תשובות ברורות לגבי מדוע אף התוכניות לא יושמה כלשונה, אך זו לא תהיה הפעם הראשונה או האחרונה במסגרתה יש פער בין יעודי הקרקע הקיימים לבין המימוש שלהם בפועל. כך או כך מדובר עצם הכוונה לוותר על כבישים לטובת הולכי רגל היא בהחלט נקודה טובה לזכות המתכננים, במיוחד לאור העבודה כי כבר באותה העת אנחנו יכולים למצוא יותר ויותר תכנון מוטה רכב פרטי בעולם ואפילו גם בארץ.

מדרחובים אינם המצאה אורבנית חדשה, ערים היסטוריות רבות כוללות רחובות רבים אשר מאפשרים בפועל בעיקר תנועה רגלית בהם. אולם יש צורך להפריד בין הישום ההיסטורי של רחובות מוטים הולכי רגל לבין מרחבים אשר הוקמו לאחר שמכוניות וכלי רכב ממונעים הפכו לכלי תחבורה נפוצים ונגישים למרבית האוכלוסייה. אחד מן הישומים המודרנים הראשונים באירופה של מרחבים בלעדיים להולכי רגל בימים שלאחר עליית המכונית היה בקופהגן. ב17.11.1962 רחוב Strøget בעיר העתיקה בקופהגן הפך לרחוב בבלעדי להולכי רגל. על אף סקפטיות מצד התושבים בתחילה ההסבה של הרחוב למרחב בלעדי להולכי רגל עברה בהצלחה ולאט לאט העירייה הפכה עוד רחובות וכיכרות למרחבים בלעדיים להולכי רגל. מ15,800 מטר מרובע המוקדש לרחובות בלעדיים להולכי רגל ל96,750 ב1996.

מדרחוב בן יהודה. מקור: ויקיפדיה

בינתיים מעבר לים בארצות הברית במהלך שנות השישים החלו עיריות רבות להסב את הרחובות הראשיים שלהם למרחבים בלעדיים להולכי רגל, שם המוטיבציה העיקרית הייתה להציל את מרכזי הערים המדלדלים באמצעות חיקוי אלמנטים מתוך הקניון הפרברי ובראשם ההפרדה בין תנועת רכבים לתנועה של הולכי רגל. בניגוד לדוגמא שציינתי קודם בארצות הברית מהלך זה הצליח במקומות מעטים (בעיקר בערים סטודנטיאליות) כאשר בשאר המקומות לא הייתה למהלך הזה השפעה או לחילופין נטען כי מהלך זה החיש את ההידרדרות בעכבות ביטול של מקומות חנייה והרס של תנועה עוברת. אם זאת כפי שטוען פרופ’ דייב אמוס בערוץ יוטוב הפופולרי שלו ובמחקר אותו הוא ערך, יתכן כי מלכתחילה בהתחשב בטרנדים הדמוגרפים אשר אפיינו את ארצות הברית באותם השנים ובעיקרם יציאה מן העיר והמעבר לפרוורים לא היה שום סיכוי להצלחת המהלך. כמו כן לצד הכישלונות המרובים כמעט שליש מן המדרחובים שנבנו בארצות הברית נותרו והצליחה אף במקרים מסוימים ליצר מרחבים עירוניים שוקקים, ביחוד בערים סטודנטיאליות אשר מאופיינות באוכלוסייה צעירה מחוסרת רכב.

במובנים מסוימים ניתן לטעון כי ההצלחה אי ההצלחה של הפיכת מרחב למרחב בלעדי להולכי רגל קשורה במידה רבה לתשתית התנועתית והמרחבית הקיימת , אם התשתית היא בסופו של יום פרברית ומותת רכב פרטי הפיכה של רחוב או מתחם אחד למרחב ייעודי להולכי רגל משולה במרבית המקרים לנזם זהב באף חזיר. אחד מן הדוגמאות הטובות לנושא הזה הוא מרכז העיר בירושלים אשר כבר החל משנות השבעים הוצעו תוכניות להפוך את בן יהודה והרחובות הסמוכים למדרחובים. התוכנית אשר לבסוף יושמה במהלך שנות השמונים כן שיפרה את הנראות של מרכז העיר אך לא עצרה את ההידרדרות הכוללת שלו לאור הבנייה של שכונות ענק חדשות בפריפריה בעירונית. לבסוף מה שכן סייע לשפר את מצבו של מרכז העיר בכללותו הייתה התוכנית הכוללת של הרכבת הקלה אשר כללה לצד ההפיכה של יפו ורחובות הסמוכים למדרחובים גם שיפור בנגישות של מרכז העיר לתושבים לאורך הציר. על אף שמרחבים בלעדיים להולכי רגל כוללים גם לא מעט אתגרים (מאתגרים פוליטיים לאתגרים לוגיסטיים) הם בסופו של דבר תשתית חיונית.