בלוג

נגישות לטבע

שנה שעברה מספר חודשים לפני שהמגיפה נכנסה לחיינו עשיתי טיול קצר בבלקן ובמלטה במסגרתו ביקרתי בבירת מקדוניה הצפונית , סקופיה. אחת מגולות הכותרת של הטיול בעיר , לצד המסעדה התורכית בבזאר , היה הביקור בקניון מטקה הממוקם מחוץ לעיר. אחד מן הדברים שהפתיעו אותי (מלבד הפסל הענק של אלכסנדר מוקדון ואוניות הפירטים המזוייפות) היה העובדה שהגעה לקניון הייתה באוטובוס עירוני רגיל שלקח אותי מן התחנה המרכזית אל הקניון. כאדם שאין ברשתו רישיון נהיגה ומתנייד לרוב בתחבורה ציבורית ובקורקיט יש משהו משחרר ביכולת לקחת אוטובוס עירוני ולהגיע תוך זמן קצר אל אתר טבע טבול בירק. זו גם לא הייתה הפעם האחרונה שלי במסגרת הטיול שבו נעזרתי בתחבורה ציבורית אל מנת להגיע לאתרי טבע , במלטה לדוגמא יש לא מעט אתרים שניתן לגשת אליהם בקלות יחסית באמצעות מערכת התחבורה באי.

זה נכון שיש אתרי טבע עירוניים ואתרי טבע שגובלים בעיר אבל אין תחליף אמיתי למרחבים פתוחים באמת, ליכולת להרחיק מן מן העיר. בניגוד לדויד הנרי תרו שחי בקונקורד, מרביתנו ובמיוחד אלו המתגוררים במטרופולינים צפופים לא יכולים לצאת מסף ביתם אל טיולים ארוכים ונוגים ביער , אלא אם כן יש להם רכב או שניים. מעניין לראות שאפילו באומת הרכב הפרטי (ארצות הברית) ננקטים פעולות משמעותיות על מנת לאפשר יותר מצורה אחת של נגישות לפארקים הלאומיים. זה נובע לה בהכרח מגישה של צדק תחבורתי אלא כתוצאה מפקקי תנועה משמעותיים בתוך הפארקים הלאומיים עצמם אשר העיבו על התפקוד הכולל. אם בראשית המאה בעת יסוד מערכת הפארקים הלאומיים בארצות הברית מספר המבקרים הגיע למאות אלפים בלבד כיום המספר גדל כבר ל370 מיליון בני אדם.

דוגמא מוצלחת למערכת תחבורה ציבורית אשר מקשרת בין אתרי טבע שונים היא מערכת היארט המחברת את הערים הסובבות את הפארק הלאומי יוסמטי אל הפארק הלאומי בשלושה קווים שונים , חיבור זה לא רק מאפשר גישה נוחה בתחבורה ציבורית לפארק הלאומי מערים שונות בקליפורניה אלא גם תורם לכלכלה המקומית של הערים בסביבה אשר נהנות ממעבר של נוסעים אצלם. המימון למערכת התחבורה מגיעה ממימון ישיר של הפארק , המחוזות הסמוכים ומכירות כרטיסים. דוגמאות נוספות ניתן למצוא לדוגמא במיין ובילו סטואן שם הוקמו מערכות דומות אשר מקשרות בין טיילים לבין אתרי טבע וערים הסובבות אותם.

לצד היתרונות המרובים של שיפור הנגישות בתחבורה ציבורית לטיילים פוטנציאלים , יש כמובן גם חסרונות שכן כאשר אנחנו עוברים מרכבים לתחבורת המונים אנחנו למעשה מגדילים גם את היכולת לשנע אנשים לאזורים אלו, דבר מה שעשוי להיות בעייתי אם אנחנו מעוניינים לשמר אותם. אולם על אף שמדובר בנושא חשוב תמיד ניתן להגביל את הכניסה לפארקים ובכך לצמצם את הפגיעה בטבע אך צורת הנגישות חייבת להיות מגוונת יותר ממה שהיא היום.

*לצערי חרגתי ממנהגי שבוע שעבר ולא פרסמתי פוסט עכב נסיבות אישיות אבל אני שמח לעדכן שאני גם מתחיל לפרסם בעמוד הפייסבוק אל חקיקה פוסטים בנושאים הנוגעים לסביבה תכנון וסביבה, כאשר הפוסט הראשון עליו אני עובד עתיד לעסוק במשבר האקלים בעולם הערבי.

Ditch the car: how to visit America’s national parks without the congestion | Guardian sustainable business | The Guardian   

Sustainable Transportation in Natural and Protected Areas – 1st Editio (routledge.com)

YARTS – Public Transit to Yosemite – Yosemite Area Regional Transportation System

Island Explorer Home (exploreacadia.com)

סקר נגישות לאתרי טבע ופנאי בישראל באמצעות תחבורה ציבורית – תחבורה בדרך שלנו (tachbura.org)