בלוג
על עצים ועסקים
לפני שלושה שבועות עברתי לשכונת נווה שאנן בדרום בעיר, וכתושב טרי אשר עדיין לומד להכיר את השכונה אחד מן הדברים הראשונים שהבחנתי בהם הוא שבמדרחוב נווה שאנן המהווה העורק המרכזי של השכונה יש יחסית מעט עצים למה שהייתה מצפה ממרחב המשרת באופן כמעט בלעדי הולכי רגל. לצערי נכון לעכשיו לא הצלחתי למצוא צילומים של המדרחוב מהזמן בוא הוא נפתח לראשונה לציבור ב1997, אך בתוכנית המקורית של השכונה, סומנו הרבה יותר עצים מאלו הקייימים בפועל כיום.אולם מעבר לתעלומה התכנונית – היסטורית סביב העצים הנעלמים בשכונה עולה שאלה נוספת והיא היחס שבין עצים לעסקים במרחב.
כבר ברומא העתיקה יוליוס קיסר הוריש את גנו לטובת כלל התושבים ובכך יסד את אחד מן הפארקים הראשונים בהיסטוריה אך הרעיון והפרקטיקה של החדרת צמחיית ועצים אל הערים הפכה לסטנדרט רק במאה ה19 כחלק ממגמה תרבותית אשר ראתה בטבע כגורם מרפא. על מגמה תרבותית זו נספו במהלך השנים גם מחקרים פסיכולוגים אשר ראו בשתילת עצים ברחבי ערים כאמצעי להקל על לחצים פסיכולוגים. אך בנוסף לערך הבריאותי (הנפשי והפיסי) יש לגינון ועצים השפעה ממשית וחיובית על המסחר הקמעונאי בעיר. לדוגמא במחקר שנערך בארצות הברית התקבלו תוצאות כי ברחובות שכונתיים ועירוניים בהם נשתלו עצים התרחשה עלייה של 9% ו12% במכירות בהתאמה.
זה לא מפליא במיוחד שכן ישנו קשר ישיר בין מסחר קמעונאי לבין נוחות אקלימית כלל שהמרחב הקמעונאי מזמין יותר מבחינה אקלימית כך הצרכנים הפוטנציאלים עתידים להוציא יותר כסף בו. לעצים וצמחייה יש תרומה ישירה למיתון הטמפרטורה במרחב הציבורי ועל כן שתילה שלהם במרחבים מסחריים יכולה לסייע להגדיל את השהות של הצרכנים הפוטנציאלים במרחב ולבצע רכישות מרובות. זה במיוחד חשוב לאור העובדה כי הקיץ מהווה תקופה משמעותית מבחינה עסקית.
זו מסקנה די אינטואיטיבית ולא מורכבת מדי אבל לעיתים נדירות הדבר הראשון שאנחנו חושבים עליו שאנחנו מדברים על כלכלה מקומית ועל עידוד מסחר הוא שתילת עצים. אם זאת שתילת עצים, כל התערבות מרחבית, תמיד מלווה בלבטים, מבחירת ומיקום עצים אשר גובהם והמרחק שלהם מן המדרכה לא יסתירו את הנראות של המסחר ,לסוגיה של הידוק הקרקע ובתי הגידול של עצים ועד לשימושים מתחרים אחרים שיכולים לתת מענה לסוחרים. אפשר לפרט עוד על הנושא אבל יורשה לי לצטט את מפיסטופלס מפאוסט “כל תורה אפורה , אבל עץ החיים ירוק תמיד”.
Gibbs, Robert J. 2012. Principles of Urban Retail Planning and Development. Hoboken: John Wiley & Sons.
שחר, צור. 2015. “מרחב המחייב של עצים בעיר וברחוב” אוחזר 23 בנובמבר ,2020.