בלוג
על אוריינות תיכנונית
על אוריינות תכנונית
במסגרת העבודה על הפוסט שפירסמתי על התוכנית של הנרי קדל לעזה (אולי בעתיד אני אפרסם פוסט על התוכנית הלא ממומשת שלו למזרח ירושלים) עשיתי סקריה נרחבת יותר של חומרים ממקורות תכנוניים הנוגעים לעיר עזה. אחד מן המקורות הראשונים שחיפשתי בהם חומר היה האתר של UNHBITAT, ארגון של האו”ם העוסק בתכנון עירוני, אשר בו ניתן למצוא מידע ודוחות אודות תכנון מכמעט כל מדינה ברחבי רחבי העולם. במסגרת החיפוש נתקלתי במספר פרויקטים של תכנון השתתפותי באמצעות משחק המחשב Minecraft. לדוגמא בחאן יונס נעשתה סדנא של תכנון השתתפותי במסגרתה בחנו איך להפוך את ההמרחב הציבורי למכיל ובטוח יותר עבור נשים.
עכשיו למי שפחות מכיר את המשחק אני רק אספר בקצרה כי מדובר במשחק מחשב שמאפשר למשתתפים שלו לעצב עולמות שונים באמצעות שימוש בלבנים או בקוביות , מה שנותן להכל תחושה מפוקסלת. הממשק הגרפי הפשוט יחסית של המשחק אפשר גם לשחקנים ברחבי העולם ליצר ערים ומרחבים וירטואלים רחבי היקף, כאשר במקרים מסויימם קבוצות שחקים אף יצרו נוסף לערים הוורטואליות שלהם גם תוכניות מדיניות נלוות. החברה השוודית שפיתחה את המשחק Mojang)) החלה כבר בשנת 2013 לעבוד עם UNHBITAT, על מנת לבחון את השימוש במשחק ככלי לעירוב של תושבים בתכנון, כאשר בשנת 2015 הם הוציאו דו”ח הכולל מספר מקרי מבחן מרחבי העולם בהם שימש המשחק לשתף נוער בתכנון ושנה לאחר מכן הם הוציאו מדריך רשמי לשימוש במשחק ככלי לעירוב תושבים בעיצוב המרחב הציבורי.
עכשיו , כל מי שאי פעם נכח, הוביל או האזין לצרחות הבוקעות מן המתנס המקומי בעודו עובר לתומו ברחוב ודאי יכול להבחין די בקלות בקשיים הטכנים והמהותיים בשימוש בכלי זה. מפערים באוריינות טכנולוגית, לתשתית הפיזית הנדרשת וליחס הכולל בין העלות והתועלת של ההליך.אם זאת הייתי רוצה להתעכב על ההערך המוסף של כלי מעיין זה במסגרת הליך שיתוף ציבור והוא היכולת ליצר שיח דו כיווני בין המתכננים לבין הציבור. אם במתכונת הקלאסית של הליכים שיתופיים, אזרחים יכולים רק להעיר על הההצעות התכנוניות הקיימות השימוש במשחק מאפשר להם גם להביע את עצמם וליצר הצעות תכנוניות חלופיות במסגרת פלטפורמה רבת משתתפים וזה בהחלט מהווה שיפור מסויים לעומת המצב הקיים.
אם זאת הדגש על שימוש בטכנולוגיה ככלי לגשר בין התכנון לבין הציבור עלול לטשטש כלים אחרים חשובים לא פחות (ואולי הרבה יותר) אשר יוכלים להפוך את הליך קבלת ההחלטות בערים שלנו לדמוקרטי, ושקוף יותר. מעידוד עיתונות מקומית שיכולה לסייע להעלות סוגיות עירוניות משמעותיות ,הליכים ארוכי טווח של בניית קהילות אשר יכולו בבוא העת להביע את דעתם על נושאים אשר נמצאים על סדר היום התכנוני. אנחנו צריכים לחשוב על האופן שבו אנחנו משתפים את הציבור בהליכי קבלת ההחלטות כחלק מהקשר פוליטי רחב יותר, כזה שלא “יפתר” באמצעים טכנולוגים. טכנולוגיה יכולה לסייע לנו לתקשר טוב יותר אחד עם השני, אבל היא לא פותרת אותנו מהתעסקות במנגנון במנגנון האנושי ופוליטי הנמצא בליבה של העיר.
USING MINECRAFT FOR COMMUNITY PARTICIPATION MANUAL.pdf (unhabitat.org)